18. NOĆ MUZEJA – „MUZEJI SU VAŽNI“

Muzej Mimara #zatvorenaliaktivan

Riječ muzej potječe od grčke riječi musío i znači sjedište muza, mjesto posvećeno umjetnosti i učenju. Prema grčkoj mitologiji muze su bile boginje i zaštitnice pjesnika, umjetnosti i znanosti i vjerovalo se da one nadahnjuju umjetnike kako bi stvarali.

Muzej je također mjesto nadahnuća, čuvatelj umjetnosti, znanosti i kulture. Mjesto gdje se susrećemo s umjetnošću, mjesto znanja i edukacije, gdje posjetitelji od malena dolaze vidjeti umjetnička djela, saznati povijesne činjenice, naučiti cijeniti proces izrade određenog djela, uživati u ljepoti i otkrivati kulturu. Osim toga, muzej kao znanstvena i obrazovna ustanova, istražuje, nabavlja, čuva, komunicira, konzervira i restaurira, interpretira i izlaže materijalnu i nematerijalnu baštinu, potiče raznolikost i održivost, nudi različita iskustva za obrazovanje, uživanje, razmišljanje i dijeljenje znanja.

Djelovanje muzeja (izložbe, predavanje, vodstva, objave, publikacije) usmjereno je prema javnosti, kako onoj široj tako i stručno-znanstvenoj. Muzeji kroz interaktivnost potiču na razmišljanje, komunikaciju i reakciju, dok nas educiraju o prošlosti, lokalnim običajima, umjetničkim djelima i predmetima, tehničkim dostignućima, povijesnom razvoju pojedine zemlje, grada, naroda i njihove kulture.

Zahvaljujući tehnologiji danas možemo virtualno posjetiti bilo koji muzej na svijetu i pregledati njegovu zbirku, ali želja pojedinca da uživo vidi umjetnička djela uvijek će postojati jer nam stvara osobit i nezamjenjiv doživljaj. Posjetiti muzej, prošetati njegovim hodnicima, sjesti i gledati neko umjetničko djelo satima je neprocjenjivo. Neki će možda poželjeti skicirati to djelo, fotografirati ga ili ga samo gledati i diviti mu se. Vidjeti predmet vlastitim očima stvara uspomenu koja traje vječno. Muzej je mjesto inspiracije gdje se ljubav za umjetnošću rađa od malih nogu.

Gledajući kroz povijest predmete koje smo očuvali, možemo zaključiti da čovječanstvo oduvijek teži stvaranju nečeg lijepog ili nečeg što nas potiče na razmišljanje. Umjetnost je nešto što nadahnjuje, što pobuđuje emocije, rasplamsava maštu i stvara kritičko mišljenje.

Obilazeći muzeje i promatrajući umjetnička djela Ante Topić Mimara razvio je ljubav za umjetnošću. Bio je kolekcionar, slikar, restaurator, ljubitelj umjetnosti, donator i dobrotvor hrvatskog naroda. Zahvaljujući velikoj strasti sabiranja umjetničkih djela i darovanjem svoje zbirke umjetnina hrvatskom narodu, danas postoji Muzej Mimara u kojem se mogu buduće generacije posjetitelja educirati, diviti, i usaditi u sebi tu istu strast za umjetnošću.

Muzej Mimara kroz sve godine svog postojanja odlično prezentira bogat muzejski fundus i stvara kvalitetne izložbene projekte, uspostavlja i održava međumuzejsku suradnju, te ima značajnu kulturnu, znanstvenu i edukativnu ulogu.

Prisjetimo se odličnih izložbi vezanih uz sam Muzej Mimara od samog početka gradnje i namjene zgrade Muzeja Mimara: Arhitektura Školskog foruma – ideja, realizacija, adaptacija; izložbe povodom 30 godina djelovanja Muzeja Mimara: Muzej Mimara: 30 godina djelovanja – 30 godina s vama; te izložbe povodom 35. godina djelovanja Muzeja, koji je nažalost zatvoren zbog oštećenja u potresu: Uspomene za budućnost… o 35. obljetnici djelovanja Muzeja Mimara.

Umjetnine Muzeja koje se vrijedno čuvaju kako bi se što duže zadržale u originalnom stanju, zahtijevaju restauraciju, čiji su završni rezultati izloženi na virtualnoj izložbi Restaurirani predmeti iz zbirke namještaja Muzeja Mimara: odabir iz fundusa ili pak pričaju osobnu priču na poleđini koju možete saznati na virtualnoj izložbi Iza slike – novi pogled na djela iz fundusa Muzeja Mimara.

Posjetitelji Muzeja mogu se upoznati s bogatim internacionalnim nasljeđem i tradicijom, kao što je detaljna izrada sagova s područja Srednje Azije izložbom Turkmenski sagovi u Muzeju Mimara ili vrijedna izložba umjetničkih predmeta nastalih na Pirenejskome (Iberskome) poluotoku izložbom Umjetnost Iberskoga poluotoka u Muzeju Mimara.

Internacionalna suradnja Muzeja Mimara prezentirana je prekrasnom izložbom vrhunskih staklenih ostvarenja iz Muzeja koja su trenutno izložena u Glasmuseumu Bärnbach izložbom Staklo – čaroban svijet boja.

Iako je potres uzrokovao velika oštećenja na zgradi Muzeja i time osudio Muzej na privremenu zatvorenost, zanimljiva građa je i dalje prezentirana, bilo da je skulptura predočena 3D vizualizacijom, kako bi ju se moglo sagledati sa svih strana ili pak interesantnim i edukativnim tekstovima o bogatom fundusu na Blogu Muzeja Mimara.

Iako zatvoren, Muzej Mimara je i dalje aktivan, stoga Vas pozivamo da pogledate što više virtualnih izložbi, pročitate što više radova na blogu ili se zabavite uz edukativni kutak, te otkrijte zašto su muzeji važni uz aktualne virtualne izložbe Zlatko Kauzlarić Atač – „Od crteža do scene“; Alma Orlić – „Lica kulture – izložba portreta“; Silvester Plotajs Sicoe – „Punk kubizam“ i prisjetite se prošlih izložbi: Antonia Maričević – „Kućice“; Rene Bachrach – Krištofić – „Staza kojom nisam pošao“; Ronald Aleksander Lindgreen – „Kratko razdoblje starenja“; Virtualna izložba dječjih radova – „Tradicija i suvremenost – baština zauvijek“; Marija Lopac – „Ispod površine“.