Umjetnine iz zbirke Muzeja Mimara u katalogu Louvrea

I rami smaltati detti veneziani del Rinascimento italiano

Iznimna vrijednost tri bakrene posude ukrašene emajlom i pozlatom iz zbirke primjenjene umjetnosti – metali i drugi materijali potvrđena je njihovim uvrštenjem u katalog zbornika I rami smaltati detti veneziani del Rinascimento italiano / Les cuivres émaillés dit vénitiens de la Renaissance italinenne (Talijanski renesansni emajlirani bakreni predmeti nazvani venecijanskim) koji je u suradnji Fondazione Giorgio Cini, Muzeja Louvre i Centra za istraživanje i restauraciju muzeja Francuske (Centre de Recherche et de Restauration des Musées de France) izašao potkraj 2018. godine. Uz suvremena istraživanja o materijalima i tehnikama izrade predmeta, većinom posuda, od bakra ukrašenih emajlom i pozlatom pripisanih venecijanskim radionicama, namjera autora bila je i izraditi katalog svih poznatih primjeraka istog tipa u vlasništvu muzeja, vjerskih institucija i privatnih zbirki.

Posude iz Muzeja Mimara – dva tanjura i zdjela na nozi – oblicima i načinom ukrašavanja pripadaju navedenoj skupini emajliranih predmeta. Izložene su u stalnom postavu muzeja (I. kat. dvorana 23 ) kao venecijanski radovi nastali oko 1500. godine. Predstavljene su u Vodiču Muzeja Mimara uz popratni tekst Milice Japundžić, muzejske savjetnice i kustosice zbirke.

Dva tanjura i zdjela na nozi, Venecija, oko 1500. g.

Prepoznavši vrijednost tih posuda nositelji projekta iz Muzeja Louvre pozvali su Muzej Mimara na suradnju što je rado prihvaćeno ne samo kao doprinos novim znanstvenim spoznajama o tehnikama ukrašavanja emajlom na bakru u razdoblju renesanse, već kao i priznanje donatoru Anti Topiću Mimari koji ih je kao vrijedna umjetnička djela prepoznao i darovao.

Zadovoljstvo je ovim putem istaknuti da se posjetitelji Muzeja mogu svakodnevno ne samo uvjeriti u ljepotu tih renesansnih emajliranih posuda nego i uživati u razgledavanju preko 1500 drugih izloženih umjetničkih djela.

Milica Japundžić, muzejska savjetnica