Fascinantan crtež u zbirci Muzeja Mimara

Vrijednost umjetničke zbirke Muzeja Mimara trajno je upisana u svijest hrvatske javnosti, no i posjetitelja iz svih krajeva svijeta koji pri svom posjetu bivaju obogaćeni vrhunskim doživljajem umjetnosti. Zagreb tako staje uz bok kulturnih središta svijeta. To čini dodatnu obvezu kustosima povjesničarima umjetnosti proučavati umjetnička djela iz zbirki, valorizirati ih i predstavljati ih javnosti.

Claude Gellée (Claude Lorrain), (Chamagne 1600. – Rim 1682.)
Davidov bijeg, povorka vojaka i povratak kovčega saveza u Jeruzalem
Francuska, 1666.g.

U zadnjem broju najvažnijeg časopisa za crteže u svijetu Master Drawingsa koji se izdaje u New Yorku, renomirani svjetski stručnjak Marcel Roethlisberger nazvao je crtež Davidov bijeg, povorka vojaka i povratak kovčega saveza u Jeruzalem, francuskog slikara iz 17. stoljeća, Claudea Lorraina, fascinantnim, bazirajući svoj tekst na znanstvenoj studiji Slavena Perovića, muzejskog savjetnika Muzeja Mimara.

Sukladno Roethlisbergerovom mišljenju kako hrvatski muzeji i zbrike sadrže mnoga neotkrivena blaga, zadovoljstvo je vjerovati kako će i hrvatska javnost biti potaknuta na uživanje u vrhunskim umjetničkim djelima koje s ponosom i pažnjom čuvaju naše kolekcije. Potrebno je naglasiti i činjenicu kako hrvatski muzejski stručnjaci mogu bitno doprinijeti znanstvenom istraživanju strane umjetnosti što čini naš doprinos i u svjetskom kontekstu.

Ovaj crtež iznimne vrijednosti nalazi se u čuvaonici muzeja, predstavlja veliki značaj za zagrebački muzej jer se djela ovog baroknog autora čuvaju u svjetskim muzejima poput pariškog Louvrea, londonske Nacionalne galerije, Muzeja Boymans – van Buningen u Rotterdamu, te Muzeja Harward Art u Bostonu.